Rijksoverheidslogo
Nationaal Kenniscentrum Alternatieven voor dierproeven

V tot en met X

plaatje acceptatie door regelgevers

17-9-2012 "De hele keten van een 3V-alternatief bestaat uit afzonderijke organisaties die niet op een structurele georganiseerde basis samenwerken." Rob Vandebriel van het RIVM wil meer inzicht in het hele proces zodat implementatie van 3V-alternatieven soepeler gaat verlopen. Lees meer.

21-2-2013 Een nationale gestructureerde database kan helpen om data te delen zodat onderzoekers de proefopzet van dierproeven kunnen verbeteren, stelt Peter Vijn van Biolnq Consultancy. Lees meer.

10-4-2014 Het gaat om het hebben van een duidelijk 'frame', ook als je het over dierproeven of het vervangen, verminderen of verfijnen daarvan hebt, stelt Rens Vliegenthart, hoogleraar Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. En de invloed van media en politiek en publiek op elkaar is daarbij groot. Lees meer.

23-4-2014 Scubben van zebravissen zijn heel geschikt om kandidaatstoffen voor medicijnen tegen botziekten te identificeren, vertelt Erik de Vrieze, medisch bioloog van de Radboud Universiteit. Dat kan veel proeven met ratten en muizen voorkomen. Lees meer.

29-1-2013 "Dat we dierproeven doen, daar moeten we niet voor weglopen. De politiek en het bedrijfsleven hebben een gezamenlijke taak om te verwoorden waarom keuzes gemaakt worden waardoor dierproeven nodig zijn". Interview met Jan Wisse en Irma Vij van de Nederlandse Biotechnische Associatie (Niaba). Lees meer.

3-12-2012 Ruud Woutersen: "Een probleem bij acceptatie van 3V-alternatieven in de regelgeving is dat bij de ontwikkeling daarvan vaak geen enkel overleg is geweest met de regelgevers." Lees meer.

.