Rijksoverheidslogo
Nationaal Kenniscentrum Alternatieven voor dierproeven

G tot en met I

plaatje ontwikkelen

21-5-2014 Thomas Geijtenbeek, onderzoeker bij Technische Universiteit Delft, ontwikkelde een methode waarbij geanimeerde wezens zelf leren lopen met natuurgetrouwe spier- en zenuwmodellen. Het model wordt nu ingezet voor onderzoek naar neurologische aandoening bij kinderen. Lees meer.

5-12-2012 Volgens Abdoelwaheb El Ghalbzouri van het Leids Universitair Medisch centrum (LUMC) zijn proefdiermodellen niet betrouwbaar te extrapoleren naar de effecten op de menselijke huis. Met huid die overblijft na cosmetische operaties worden bij het LUMC levende huidmodellen gemaakt die wel betrouwbare informatie opleveren. Lees meer.

22-5-2013 Sue Gibbs (VU medisch centrum en ACTA) heeft nog nooit met proefdieren gewerkt. Een bewuste keuze die ook mogelijk is bij haar onderzoek naar wondgenezing. Keuze voor diermodellen moet volgens haar nooit vanzelfsprekend zijn. Lees meer.

9-4-2013 Geny Groothuis van de RUG verbaast zich er over dat het aantal dierproeven al jarenlang min of meer stabiel is, hoewel er wel veel meer onderzoek dan vroeger wordt gedaan. Lees meer.

12-11 2012 Arno van Heijst, medisch hoofd van de afdeing neonatologie van het Universitair Medisch centrum St Radboud, was er van overtuigd dat het oefenen van een levensreddende behandeling van pasgeboren baby's niet zonder lammetjes kon. Inmiddels is door inzet van een simulatiepop de training op een hoger niveau gekomen. Lees meer.

6-5-2013 Giel Hendriks van het LUMC is betrokken bij de ontwikkeling van het ToxTracker assay om met behilp van muizen embryonale stamcellen snel inzicht te krijgen in genotoxische en mogelijk kankerverwekkende eigenschappen van stoffen. Lees meer.

8-8-2012 "Verfijning is niet de meest populaire van de 3V-alternatieven, maar wel een belangrijke", aldus Coenraad Hendriksen. Lees meer.

14-10-2012 Sanne Hermsen ontwikkelt model met embryo's van zebravissen voor onderzoek naar ontwikkelingstoxiocologie. Lees meer.

14-1-2013 Etje Hulzenbos wil dierproeven voorkomen door beter gebruik te maken van bestaande data. Ze ontwikkelde een evaluatieschema waarmee kwaliteit van verschillende soorten testen langs eenzelfde meetlat gelegd kunnen worden. In 2012 promoveerde zij daarop aan de Universiteit van Amsterdam. Lees meer

.